03.12.2017.

Advent Classic Fest 2017. - 1. koncert

1. koncert - Advent Classic Fest 2017.

Nedjelja, 3. prosinca 2017. - Muzej Mimara, 19.30 sati
*
Franz Schubert & ...
u povodu 220. obljetnice
rođenja F. Schuberta

Ida Gamulin
klavir

F. Schubert : Sonata u B-duru
D 960 op. posth.

Allegro moderato
Andante
Scherzo
Finale

B. Papandopulo: Zdenkin striptiz (1962.)
Menuet – Blues – Fox

***
Osebujan pijanizam Ide Gamulin već 30 godina plijeni pozornost domaće i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama Stockholma, Osla i Bruxellesa, te uskoro i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess i debutom u Queen Elizabeth Hall-u.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Jurice Muraia, osvaja nagradu Svetislav Stančić na Jugoslavenskom natjecanju gazbenih umjetnika.te odlazi u London gdje se usavršava kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer.

Godine 1983.započinje međunarodnu karijeru osvojivši prestižnu nagradu Myra Hess u Londonu gdje debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI-Mava.

Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess, ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical music directory 2005. Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država,i Azije gdje nastupa na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Strattfordu, Janaček festivalu te surađuje s uglednim orkestrima i dirigentima.

Ida Gamulin snima za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 14 nosača zvuka , a nedavno je promoviran 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa izdavačkom kućom Croatia Records.

Mnogi hrvatski skladatelji, kao Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Ivo Josipović i Berislav Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka . Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djelima a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu.

Pijanistica Ida Gamulin predsjednica je Europske udruge klavirskih pedagoga Hrvatske i redoviti je profesor na klavirskom odjelu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Održava brojne seminare iz interpretacije i članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja.
Zdenka Weber (2016)

***
Preuzmite: Program Advent classic fest 2017.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno