20.09. - 14.10.2018.

Izložba Egipat u Hrvatskoj - hrvatska fascinacija starim Egiptom

MUZEJ MIMARA
Izložba „ Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinacija starim Egiptom“
20. rujna u 19 sati
Izložba je otvorena do 14. listopada


Muzej Mimara predstavlja izložbu hrvatske fascinacije starim Egiptom.

Projekt je ostvaren u suradnji s mnogobrojnim hrvatskim muzejskim i znanstvenim institucijama koji u domenama svog djelovanja istražuju staroegipatsku povijest i umjetnost, te njihov utjecaj i spone s hrvatskom kulturom i društvenim nasljeđem.

Autorski koncept doc. dr. sc. Mladena Tomorada daje jedinstven pregled egipatske umjetnosti čuvane u hrvatskim muzejima i privatnim zbirkama. Otkriva spone Hrvatske i dalekog Egipta u okviru tisućljetnog putovanja prezentiranog na šezdeset panoa povijesnog pregleda koji otkriva mnogobrojne poveznice i čarobne načine dolaska egipatskih umjetničkih predmeta na tlo hrvatske zemlje od 1. tisućljeća prije Krista do 21. stoljeća. Bitan dio izložbe podijeljene u dvadesetjednu tematsku cjelinu su knjige hrvatskih znansvenika koje obrađuju temu. Arhivski filmovi prezentiraju različiti društveni kontekst očaranosti Egiptom tijekom 20. stoljeća. U sklopu izložbe, ističe se, i posjetiteljima ponovo otkriva, bogatstvo stalnog muzejskog postava u zbirci starih civilizacija i zbirci stakla koje čuvaju vrijedne predmete starog Egipta.

Razgledavajući postav izložbe kroz dva kata Muzeja, posjetitelji mogu istraživati staroegipatsko blago i na digitalnoj platformi na kojoj je dostupno preko četiri tisuće predmeta iz četrdesettri institucije. Ovim putem egiptološka građa otvara se digitalno široj hrvatskoj i svjetskoj javnosti na hrvatskom i engleskom jeziku.

Posjetom Muzeju Mimara sve do 14. listopada građani i turisti mogu doživjeti fascinantan svijet drevne civilizacije i postati ljubitelji starog Egipta.

***
Digitalna platforma:
croato-aegyptica.starapovijest.eu

Preuzmite:
Deplijan izložbe Egipat u Hrvatskoj: Hrvatska fascinacija starim Egiptom

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno