06.11. - 16.11.2018.

Putevima bokeljskih Hrvata - izložba

Muzej Mimara
utorak, 6. studenog u 19.00 sati

Izložba Putevima bokeljskih Hrvata održat će se u Zagrebu, od 6. do 16. studenog u Muzeju Mimara. Izložba je dio istoimenog društveno-edukativnog projekta koji je pokrenut s ciljem očuvanja kulturne baštine bokeljskih Hrvata, boljom razmjenom kulturnih dobara i razumijevanjem između Hrvatske i Crne Gore. Izložba će zagrebačkoj publici predstaviti radove dvoje cijenjenih bokeljskih umjetnika.

Fotografkinja Tanja Nikolić predstavit će seriju fotografija pod nazivom Čekanje. Fotografije prikazuju pasivno stanje žene koja kao majka, sestra, žena čeka muža, brata ili oca. Na taj način, umjetnica se suočava sa pasivnim stanjem žena koje im je nametnuto na prostoru Mediterana. Žena zapravo čeka priliku, želju, nadu, neizvjesnost i sreću. Zagrebački izložbu čini pet priča: Epska, Zavjet (Žena pomorca), Obećanje (Mlada koja čeka), Čekati danas i Košmar koje govore o čekanju koje je na meditarnskim prostorima skoro pa tradicija.

Slikar Slobodan Bobo Slovinić u periodu od gotovo 60 godina rada prošao je više od 20 ciklusa, među kojima se posebno ističu Le Corps i Mediternski horizonti, koje će predstaviti u Zagrebu. U središtu ciklusa Le Corps, je ljudsko biće, obezličeno ljudsko stvorenje. Suštinu Mediteranskih horizonataIzložba koja će Zagrebu predstaviti bokeljske umjetnike podsjetit će nas na povezanost hrvatskog naroda i Boke kotorske, koju se još naziva i Zaljevom hrvatskih svetaca te naglasiti doprinos Hrvata bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu Boke kotorske i Crne Gore. Projekt se održava pod supokroviteljstvom Predsjednice RH i Predsjednika Crne Gore, a izložba pod supokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno