28.02. - 31.03.2018.

Suze okrenute prema nebu - izložba stakla Gordane Drinković

Gordana Drinković
Suze okrenute prema nebu
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
(28. veljače – 31. ožujka 2018.)

***
Preuzmite: Press release / Gordana Drinković – Suze okrenute prema nebu / izložba (press kit)
***
Suze ljubavi

Prošla su dva desetljeća od prve samostalne izložbe radova Gordane Drinković u Muzeju Mimara – bijaše to izložba Šampanjske čaše, održana u suncem okupanom Atriju Muzeja. Već od prvog susreta s vretenastim, tehnološki besprijekorno izrađenim oblicima bilo je jasno da se pred nama otvaraju putovi traženja, istraživanja i ljubovanja umjetnice s opojnim svijetom stakla, tvari koja se samo na trenutak predaje umjetnikovoj zamisli, majstorovoj ruci i dahu, provirujući iz tajanstva svoje iskonske materije prime. Gordana Drinković prihvatila je tu igru i predala joj se tvoreći razlomljene opne, razvedene oblike dodirnute neuhvatljivim i nepredvidivim poigravanjem svjetlosnih mijena. Nikada ne dopuštajući sebi udaljavanje od perfekcionizma tehničke izradbe, svjesna hirovitih, katkad lijenih, a katkad virovitih potoka staklenih čestica, gradila je svijet u kojemu će njezina zamisao, duša i želja oplemeniti vještinu i znanje majstorstva.

Utilitarnost ishodišnog oblika predmeta u stvaralačkom svijetu Gordane Drinković uvijek je obujmljena dodirom zanesenog odaziva pozivima mašte. Svjesna smjerova i težnji suvremenog dizajna i trenutka u kojemu realizira svoje radove, kroz protekla je desetljeća stvorila sjajne cikluse staklenih svjetova u kojima treperi nit temeljne zamisli. No u svakom je novom korpusu djela iznova nepogrešivo izviralo i potvrđivalo se snažno individualno, umjetničko promišljanje i proživljavanje susreta s pozivajućom, amorfnom staklenom tvari. Prihvaćajući je i pretvarajući je u svoje gotovo bismo mogli reći „drugo ja“, utiskivala je u nju titraje trenutaka, daške zapretenih želja, sreće, tugovanja... a forme samosvojnih skulptura sve su jasnije ispisivale životopis njezina stvaralaštva. U autoričinu intimnom dosluhu sa staklom nastajahu novi, zadivljujući svjetovi susrete s kojima nam je podarila na brojnim izložbama i prezentacijama nailazeći na divljenja i pohvale.

Izložba Suze okrenute prema nebu, otvorena 28. veljače 2018., postavljena je u Kolekcionarskoj sobi Muzeja Mimara, prostoru-domu, utjecištu minucioznih izložaba probrane tematike, biserja umjetničkog izričaja i, nerijetko, prvi put prikazanih jezgri zbirki. Izložba nas obuzima snažno, pozivajući nas u svijet čistoće i iskrenosti. I nudi nam susret s otjelovljenjem istinske ljubavi u lelujavim, bibajućim, titravim staklenim suzama – ljubavi umjetničine prema biti svoga žića, ispunjenju tajanstva nepovratno odnesenoga i skrivenoga od dodira. I dok uz savršenstvo izradbe oplahuje osjećajima staklene oblike… došapnula nam je… suze su to onog najsnažnijeg čuvstva – suze su to ljubavi.

mr. sc. Lada Ratković Bukovčan

Fotografije: Mario Krištofić

***
SUZE OKRENUTE PREMA NEBU
2016./2017.
bezbojno, sivo i crno kristalno staklo
šir. oko 70 mm, vis. 400 – 700 mm

Suze nastaju puštanjem stakla koje se u slobodnom padu isteže do granice pucanja ili do trenutka njegove transformacije u kruto stanje.
Drhtaj stakla (nakošenost, vijugavost ...) posljedica je prirode stakla „koje pamti i bilježi“ drhtaj ruke koja ga drži ili dodir alata što ga zaustavlja ili okreće u smjeru suprotnome od smjera slobodnog pada.

Zahvaljujem Steklarni Rogaška d.d. što mi je omogućila proizvodnju ovog rada i radnicima koji su sa mnom i za mene puštali suze.
(Gordana Drinković)

***
GORDANA DRINKOVIĆ
www.gordana-drinkovic.com

O svom radu i povezanosti sa staklom umjetnica kaže:
Staklo je stvarnost pomaknuta prozirnošću. Materijal pun suprotnosti, ograničenja, nepredvidivi tehnološki starac, kruta tekućina, iluzija lakoće i težina, krhkost i čvrstoća, materija koja ljudski dah prenosi u oblik.
Staklo mi je blisko. U njemu i njegovoj prozirnosti mogu i želim izraziti ono što mislim i osjećam. Radovima u staklu komuniciram sa svijetom, jednako kao što komuniciram svojim tijelom, riječima, ponašanjem i životom.


Preuzmite: Biografija Gordane Drinković

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno