Muzej Mimara

Transparentna ljepota - staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu

Raduje nas da Vam možemo priopćiti kako je izložba Transparentna ljepota - staklo iz hrvatskih muzeja, koja je postavljena u tri zagrebačka muzeja: Arheološkom muzeju u Zagrebu (Staklo iz hrvatskih muzeja – od pretpovijesti do srednjeg vijeka), Muzeju za umjetnost i obrt (Staklo iz hrvatskih muzeja – od XV. do XX. stoljeća) i Muzeju Mimara (Staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu) produžena do 27. listopada 2013. zbog povećanog zanimanja javnosti.

Promocijom hrvatskog i engleskog izdanja kataloga sve tri dionice izložbe zaokružena je vrijednost ovog velebnog projekta hrvatskih muzealaca koja time omogućuje proučavanje i uživanje domaćoj i svjetskoj stručnoj i široj javnosti.

Publika će imati prigodu ove jeseni obogatiti svoj doživljaj jer je pripremljen bogati program predavanja i radionica.

Cilj izložbe je publici predstaviti ljepotu stakla i pružiti pregled ponajboljih ostvarenja staklarske djelatnosti koja su svoja mjesta našla u fundusima muzeja iz gotovo cijele Hrvatske. Na izložbi u Arheološkom muzeju i u Muzeju za umjetnost i obrt izložena su djela nastala u vremenskom razdoblju od II. tisuć. pr. Kr. do XX. st. Odabrani izlošci iz bogatog fundusa Muzeja Mimara izloženi su u oba muzeja.
U sklopu ovog značajnog projekta u Muzeju Mimara postavljena je izložba “Transparenta ljepota – staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu ”. Na izložbi su prezentirana djela Kažimira Hraste, Kuzme Kovačića, Dražena Trogrlića, Antona Vrlića, Jeronima Tišljara, Jagode Buić, Mihaela Štebiha, Gordane Drinković i Petra Dolića, eminentnih hrvatskih umjetnika koji su svoj umjetnički izričaj ostvarili (i) u staklu.
Za razliku od starije izložene građe djela ovdje izložena nisu dio muzejskih fundusa, već su poticaj daljnjem stvaralaštvu u staklu.

autorica: mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica, voditeljica zbirke stakla i zbirke namještaja