Muzej Mimara

Znanstveno-stručni skup - Etički pristup umjetninama od tekstila

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom »Etički pristup umjetninama od tekstila«, u organizaciji Hrvatskoga restauratorskog zavoda uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske održava se u Muzeju Mimara u Zagrebu od 23. do 25. listopada 2013.

Imajući u vidu važnost trajnog obrazovanja i usavršavanja svih koji dolaze u dodir s umjetninama od tekstila i njihove međusobne suradnje ovaj je skup peti u nizu skupova o povijesnom tekstilu koje je Hrvatski restauratorski zavod organizirao od 2007. godine.

Teme ovogodišnjeg skupa su:
1. Etičke smjernice, zakonska regulativa zaštite i očuvanja kulturnih dobara, razumijevanje vrijednosti umjetnine (srijeda, 23. listopada)
2. Etički pristup u praksi I: pohrana, izlaganje, preventivno konzerviranje, istraživanja, dokumentiranje (četvrtak, 24. listopada)
3. Etički pristup u praksi II: intervencije na predmetima - cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi (petak, 25. listopada)

Kao i na prethodnim skupovima, u programu je predviđeno i tematsko predavanje kojim se obrađuje određena vrsta povijesnog tekstila, a ovoga puta odnosit će se na zastave – važan segment povijesti svake države ili zajednice. Program će također obuhvaćati demonstracije uspješno riješenih etičkih dilema o odabiru konzervatorsko-restauratorskih metoda, izlaganju ili pohrani umjetnina.

Predavanja se održavaju u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb. Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski uz simultani prijevod.

Program skupa dostupan je na: http://www.h-r-z.hr/index.php/aktualno/novosti-i-obavijesti/1242-znanstveno-struni-skup-s-meunarodnim-sudjelovanjem-retiki-pristup-umjetninama-od-tekstilal