Muzej Mimara

Dani europske baštine

U povodu Dana Europske baštine 23. 9. 2014. u Muzeju Mimara otvaraju se dvije izložbe: izložba fotografija Nino Vranić – sjećanja na baštinu, Ars Sloveniae 1967-1970. i izložba Josip Korošec crtež. – teorija i praksa crte koje traju do 19. listopada 2014.

Izložbe ukazuju na dugogodišnju suradnju konzervatora i restauratora Hrvatske i Slovenije. Zoran su prikaz vrsnoće slovenske baštine viđene okom nenadmašnog hrvatskog majstora fotografije Nikole Nine Vranića kao i suvremenog likovnog stvaralaštva u Republici Sloveniji u djelu Josipa Korošca.

Fotografije Nine Vranića:
Nino Vranić je u razdoblju 1967. do 1970. godine sustavno fotografirao slovenske spomenike kulture iz razdoblja romanike, gotike i baroka. Fotografije su objavljene u biblioteci monografija pod zajedničkim nazivom Ars Sloveniae. Izbor ovih fotografija bio je izložen 2013. godine u Ljubljani u organizaciji Zavoda za očuvanje spomenika Slovenije (Zavod za spomeniško varstvo Slovenije).
Nositelj organizacije izložbe u Zagrebu je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine.
„Iako je snimao realno stanje pojedinih objekata kao primjera posljedice vremena, u njegovim fotografijama naglasak je na onoj kreativnoj moći zbog koje su nastali i kroz stoljeća vršili svoje poslanstvo.“ kažu o Vraniću Miljenko Domijan i Josip Korošec u predgovoru izložbe.

Impressum:
Ideja za izložbu: Goran Vranić
Autori izložbe: Miljenko Domijan i Josip Korošec
Likovni postav izložbe i oblikovanje deplijana: Nikolina Jelavić Mitrović i Miljenko Domijan

Crteži Josipa Korošeca:
Josip Korošec je bio dugogodišnji ravnatelj Restauratorskog centra Slovenije. Danas, u mirovini, Korošec je počeo intenzivno crtati – očaravaju nas njegovi virtuozni crteži koje Muzej Mimara kao organizator predstavlja izložbom.
„Tema crteža odnosno ukupnost tematike Josipovih crteža prirodna je i kulturna građa koja svojim postankom, morfološkim i kulturnim značajkama jest ili postaje baština.“ kaže Miljenko Domijan u katalogu izložbe.

Impressum:
Autori izložbe: Josip Korošec, Miljenko Domijan
Likovni postav: Nikolina Jelavić Mitrović
Predgovor: Miljenko Domijan, Josip Korošec
Fotografije: Primož Brecelj