Muzej Mimara

25. jubilarne svečanosti Pasionske baštine

Pasionska baština Zagreb ima čast pozvati Vas na otvorenje 25. jubilarnih svečanosti koje se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Skupštine grada Zagreba.

Svečanosti se otvaraju u subotu, 12.3. 2016. u 12 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 pozdravnim riječima domaćina i uvaženih gostiju i retrospektivnom izložbom istaknutih hrvatskih umjetnika:

Hosana sinu Davidovu

uz glazbeni program
mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak / dirigentica: Jasenka Ostojić.

***
Na brojnim izložbama, samostalnim i grupnim, u okviru manifestacije Pasionske baštine izlagao je veliki broj istaknutih hrvatskih umjetnika, s djelima koja su obilježila dosege naše moderne i suvremene sakralne umjetnosti na temu Pasije. Obljetnica je prilika za sabiranje i prosudbu najzanimljivijeg i najkarakterističnijeg prikazanog na izložbama pozvanih umjetnika, i onih koji su izlagali na smotrama žiriranih skupnih izložbi. Spomenuta izložba kao svojevrsna retrospektiva uključuje nagrađene kipare i slikare na natječajnim izložbama pasionskih motiva, te autore s izložbi do troje umjetnika. Time je dobiven reprezentativan izbor otvoren različitim vidovima likovnih izričaja, umjetnika bližih likovnoj tradiciji i onih sklonih razložnoj mjeri likovnog eksperimenta.

Konačno u svim godinama održavanja Pasionske baštine pri pozivima umjetnicima vodilo se računa o kreativnoj plodnosti načina u visokoj vrijednosnoj razini pojedinih poetika, a i stručni žiri u odabiru sudionika poštivao je otvorenost ka inovativnom, ali je izborom njegovao i postulate klasične estetike.

Izložba uz prezentaciju do sada dosegnutog ima više namjena. Da bude poticaj visokim kriterijima budućeg stvaralaštva inspiriranog biblijskim motivima, ali i da potakne realizaciju izložbe dojmljive raznolikosti hrvatske sakralne umjetnosti dvadesetog stoljeća, i naših dana, pregled koji istinski nedostaje kako s umjetničke tako i vjerničke strane, kao sastavnice hrvatskog kulturnog identiteta.

Na ovogodišnjoj izložbi na temu Pasije sudjeluje tridesetak umjetnika između kojih Seder, Vulas, Botteri, Kokot, Meglić, Skračić, L. Michieli, Vojvoda, Mucko, Blažanović, P. Ujević, Čular...

prof. Stanko Špoljarić


Preuzmite:

ProgramProgramska knjižicaPozivnica