Muzej Mimara

Edinburgh University Renaissance Singers - Glazba iz Shakespearova doba

Hrvatska glazbena mladež i Muzej Mimara imaju čast pozvati Vas na koncert

GLAZBA IZ SHAKESPEAROVA DOBA

u izvedbi zbora Edinburgh University Renaissance Singers / Renesansni pjevači Sveučilišta u Edinburghu

koji će se održati u Muzeju Mimara 4. travnja 2016. s početkom u 20 sati.

Ravnatelj zbora je dr. Noel O’Regan, izvanredni profesor glazbe na Sveučilištu u Edinburghu.

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu u Hrvatskoj glazbenoj mladeži na hgm@hgm.hr ili telefonom na 01 01 6111 604/ 6111 600.

***

Zbor Edinburgh Renaissance Singers ( Renesansni pjevači Sveučilišta u Edinburghu) osnovali su 1967. studenti tog sveučilišta. Članovi su uglavnom studenti, profesori i bivši studenti, a repertoar zbora usredotočen je na renesansna i rana barokna djela. Zbor redovito nastupa u Škotskoj i publici diljem zemlje predstavlja bogatstva polifone glazbe 16. stoljeća. Nastupaju i u Engleskoj, Irskoj, Armeniji, Austriji, na Cipru, u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, sudjeluju na festivalima, a nastupali su i u katedralama u Santiagu (Španjolskoj) i Palestrini, u bazilici u Assisiju te brojnim drugim povijesnim građevinama. Surađivao je s glazbenicima specijaliziranima za muziciranje na ranim instrumentima u izvedbama remek-djela kao što su Monteverdijeve Večernje te polifona vokalna glazba Praetoriusa, Victorije i drugih. Zbor je snimio nosače zvuka s djelima raznih skladatelja, a jedan od njih posvećen je škotskim renesansnim skladateljima.

Ravnatelj Renesansnih pjevača dr. Noel O’Regan izvanredni je profesor glazbe na Sveučilištu u Edinburghu. Diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu u Irskoj, a doktorirao na Sveučilištu u Oxfordu na temu rane barokne rimske polifone vokalne glazbe. Objavio je knjigu o nadbratsvu SS. Trinità dei Pellegrini u Rimu te brojne članke o glazbi i mecenstvu Palestrine, Victorije, Lassusa i drugih. Član je uredništva časopisa Early Music i novog međunarodnog izdanja o Palestrini, za koje je 2013. uredio svezak glazbe za trostruki kanon. 1995. za svoj je rad povezan s tim skladateljem dobio prestižnu nagradu grada Palestrine.

Program turneje 2016. Renesansnih pjevača Sveučilišta u Edinburghu
Plakat - Edinburgh University Renaissance Singers