Muzej Mimara

Kulturni krajolik gospode i skatera - audio instalacija

Muzej Mimara
Kulturni krajolik gospode i skatera
Audio instalacija
21. svibnja – 18. lipnja 2016.

Potaknuti temom Međunarodnog dana muzeja „Kulturni krajolik“ 21. lipnja u Muzeju Mimara u prizemlju Muzeja Mimara postavili smo audio instalacija „Muzej Mimara: Kulturni krajolik gospode i skejtera“.

Smješten u srcu grada, Muzej Mimara više je od doma vrijedne umjetničke zbirka i poprišta izložbi, predavanja i koncerata. Skupine Zagrepčana Mimaru već desetljećima odabiru kao mjesto svakodnevnih privatnih aktivnosti i osobnog izražavanja. Rooseveltov trg, svojevrsna ekstenzija neorenesansnog muzejskog pročelja, jedna je od ključnih lokacija zagrebačke skateboard scene.

Na zapadnoj strani muzeja odvija se jednako živopisna aktivnost. U muzejsku kavanu Gymanasium redovito navraćaju bivši učenici Prve muške gimnazije, koja se nekoć nalazila na mjestu muzeja. Kavana tada postaje salonom u kojem se politizira, pružaju svakovrsni savjeti, te obnavljaju uspomene. Pripadnici te „ratne generacije“ 21. svibnja 2016. proslavili su 65. godišnjicu mature.

Utemeljitelj kulturalnih studija Raymond Williams prostor svakodnevice sagledavao je kao kulturni krajolik, koji različite društvene skupine shvaćaju na različit način. Lako je pretpostaviti da je predodžba kulturnog krajolika za starije građane koji se okupljaju u Mimarinoj kavani drukčija od predodžbe aktera subkulturne skate scene Rooseveltovog trga. Snimka njihovih svjedočanstva otkriva, međutim, mnoge međusobne sličnosti: avanturizam, individualizam i ljubav prema sportu.

Zahvaljujemo se bivšim učenicima Prve gimnazije Željku Horvatiću Volti, Josipu Mucku, Franji Podvaleju i Petru Vignjeviću Vigi, te skejterima i skejtericama Heleni Benc, Heleni Janečić, Filipu Kisinu Fiu, Vlatku Pavišiću i Antoniju Pekoviću Peksu.

Kustosica: Leila Mehulić
Kustosica suradnica: Doris Cvetko
Montažer audio zapisa: Miro Manojlović
Dizajnerica: Nika Pavlinek