Muzej Mimara

Tarshito - Zaljubljeni putnik

Muzej Mimara u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu
imaju čast pozvati vas na otvorenje izložbe u srijedu, 1. lipnja 2016. u 19 sati.

Povodom otvorenja izložbe umjetnik će održati performans Offering.

Tarshito
Zaljubljeni putnik
Muzej Mimara, Zagreb, Rooseveltov trg 5

Prvog lipnja u 19.00 u zagrebačkom muzeju Mimara bit će otvorena izložba
Tarshito. Zaljubljeni putnik 2004. -2005.


Tarshito i Cooperativa Tibetani, Dhaeamsala, Indija
vunena tapiserija
370 x 150 cm

Izložba, čija je kustosica talijanska povjesničarka umjetnosti Martina Corgnati, donosi po prvi put u Hrvatsku odabir od 50ak reprezentativnih djela iz jedinstvenog i raznolikog opusa talijanskog umjetnika, dizajnera, performera i arhitekta Tarshita. Djeluje u Bariju, a dugi niz godina je strastveni zaljubljenik i proučavatelj istočnjačkih kultura koje su za njega i njegov rad postale poput druge prirode. Tarshitov estetski i kulturalni projekt je bez premca u talijanskom suvremenoj umjetničkoj i dizajnerskoj sceni jer se temelji na sustavnoj preklapanju i integraciji tek naizgled različitih tehnika i praksi (istraživanju boje i oblika daje prednost nad iznalaženjem projekta i definiranjem predmeta i prostora), a tu je i dijalog s različitim umjetnicima i tradicijama, duboko usađen u njegov umjetnički DNA i karakterističan za cijeli njegov rad.

Posebnost Tarshitovog djelovanja vidljiv je već u samim životnim odabirima: nakon završenog studija arhitekture u Firenzi (gdje mu je mentor bio Gianni Pettena), u sklopu kulturne udruge „Speciale“ tijekom 80-ih godina organizira niz projekata i događanja posvećenima nekima od najpoznatijih talijanskih umjetnika kao što su Mario Merz, Aldo Mondino te Nanda Vigo. Više od 30 godina Tarshito njeguje i održava duboke veze s Indijom i njezinom tradicijom, a i sam je tamo boravio u raznim prilikama stvarajući umjetnička djela, samostalna ili s lokalnim umjetnicima i obrtnicima, stvarajući slike, predmete i umjetničke intervencije visoke ekspresivne i simboličke, ali i dekorativne te uporabne vrijednosti. Prema umjetnikovom shvaćanju uključivanje drugih umjetnika ili publike neizostavan je element za uspjeh i „život“ umjetničkog djela.

Izložba hrvatskoj publici predstavlja ukrasna tkanja, skulpture i predmete od različitih materijala poput bronce i keramike, podijeljene u različite tematske grupe: Doček/ponuda, Novo čovječanstvo, Rođenje novih svjetova i prirodnih elemenata te Svete životinje. Povodom otvorenja izložbe, umjetnik će izvesti performans Offering.

Na ulazu će biti postavljena dva čuvara, ratnika ljubavi, velike heraldičke figure koje umjesto oružja i neprijateljskog stava nude cvijeće i blage pokrete. Tradicionalna ikonografija ratnika ovdje je pretočena u nositelje ljepote i radosti. Zamisao je da ova dva lika dočekuju posjetitelja i uvode ga u središnji dio izložbe s raznobojnom tapiserijom velikih dimenzija koja prikazuje svete životinje u trenutku preobrazbe. Sa strane, preko četiri zida obješena su djela među kojima i zamišljeni predjeli koji predstavljaju sintezu svijeta bez granica. Tu su i raznobojne, izvezene vaze različitih obrada, poput simboličkih i praktičnih elemenata, prepoznatljivih u svim epohama čovječanstva uključujući i one primitivne. Predstavljene su i minijature nastale u Rajasthanu u Indiji u suradnji s braćom Rajou i Mukesh Swami (Bikaner), a koje imitiraju tipični oblik minijatura iz lokalne tradicije. Za kraj, predstavljeni su „tepisi“ s crtežima svetih životinja u metamorfozi te odabir predmeta od keramike i bronce koji pripadaju ciklusu „zlatne barke“ i onom plemenskih i fascinantnih „ratnika ljubavi“.

Izložba ostaje otvorena do 19. lipnja 2016.