Muzej Mimara

Robert Kamnatnik: Sjećanja / Memories - izložba

Izložba Roberta Kamnatnika putovanje je kroz vrijeme jer u Robertu (kao i u svakome od nas) ima nešto od Coelhova Santiaga: cijeli život tražiš nešto veliko i sjajno, iza sedam mora i sedam gora, a ono je tu pokraj tebe...

Robert Kamnatnik, dizajner i slikar, Zagrepčanin rođenjem i habitusom, a danas službeno i emotivno Kanađanin, odselio se iz Zagreba 1970-ih godina. Grad u kojemu se 1950. rodio u Tkalčevićevoj i odrastao na Prilazu, 1960-ih je godina, kad je Kamnatnik pohađao Školu primijenjene umjetnosti, bio obilježen Novim tendencijama, a Škola (pogotovo Odjel arhitekture na koji se upisao) izuzetnom vjerom u bauhausovske ideje koje su svojim racionalizmom trebale promijeniti svijet nabolje. I kako se ono kaže samo jednom se ljubi („po naški“) ili First Cut Is The Deepest (na jeziku onih „preko Bare“), Roberta je to kratko razdoblje od pet godina – trajno obilježilo.

Njegovo slikarstvo na tragu Maljeviča i Rothka traganje je za slikarski savršeno obrađenom plohom kojoj bi i mali komadić slučajne prašine mogao poremetiti sklad. Krajnji minimalizam formi nadoknađuje piktoralnošću ploha i tako stvara svoju metafizičku Odiseju.

Vito Česmadžiski

***
Biografija
Robert Kamnatnik rođen je u Zagrebu 1950. Pohađao je tadašnju petogodišnju Školu primijenjene umjetnosti, Odjel arhitekture.

Od 1977. živi u Kanadi; počeo je raditi u dizajnerskim studijima Don Wat, gdje je i dalje slikao (superrealizam, minijature, klasične pejsaže). Godine 1980. otvorio je Grafički design studio i kreirao brojne nagrađene korporacijske i ambalažne dizajne za vodeće kanadske kompanije.

Slikanje je njegova životna pasija i od 2008. počeo je profesionalno slikati on the full time basis, ovoga puta u apstraknim konceptima. Radi u miješanoj tehnici te akrilu, ulju, pastelu na platnu, papiru i panelu.

Izložbe
2010. Infinity Art Gallery – 2. mjesto, nagrada
2011. The Artist Project – grupna izložba
2012. Wellington St. Art Gallery, Toronto - samostalna izložba
2013. Toronto Outdoor Art Exhibition – grupna izložba
2013. Parker Gallery – samostalna izložba
2014. Toronto Outdoor Art Exhibition – grupna izložba