Muzej Mimara

Petra J. Lovreković - izložba Put

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe
Petre J. Lovreković – Put
u petak, 10. veljače 2017. u 19 sati
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb


***
Izložba Put Petre Jeličić Lovreković
Muzej Mimara,10. – 26. veljače 2017.

Formirana i afirmirana u inozemstvu, slikarica Petra Jeličić Lovreković s pravom je poželjela svoje rezultate pokazati i u zemlji svojega podrijetla, u domovini s kojom je već odavno emotivno i radno također povezana. Izložbom naslovljenom "Put" predstavlja najvažnija iskustva i domete svojega već dvadestetogodišnjeg rada, a posebno etape studiranja i sazrijevanja, kretajući se po mnogim prostorima, od Engleske i Škotske, u kojima se škoklovala, do Italije i Amerike, u kojima je djelovala. Znatan dio njezina opusa vezan je upravo uz vedute i krajolike, ambijente koje je upoznala u kraćim i dužim boravcima, reagirajući neposredno i temperamentno na strukturu i svjetlost odabranih motiva.

Pojam "puta" idealno se poklapai s njezinim hodočasničkim pješačenjem u Santiago de Compostella. "Camino Sancti Jacobi" za slikaricu je bio duhovni izazov ali i kreativni poticaj bilježenja raznih faza i postaja, što je rezultiralo prisnim crtežima, ali i slikama nataložene slojevitosti i sublimirane prolaznosti. U temeljima većine radova Petre Jeličić Lovreković nalazi se temperamentni crtež i senzualni doživljaj slikarske tvari, s jačom sklonošću na tonsko usklađivanje nego li za kolorističke kontraste i kromatske akcente. Naglašeni linearizam stvara ujednačene ritmove, dinamizirane živošću poteza, a kada se služi naljepljenim trakama također postiže učinak odvaganih kompozicionih rješenja.

Izložba Petre Jeličić Lovreković nema retrospektivni karakter, ali pokazuje temeljna motivska i žanrovska uporišta u određenoj diakroniji, s evidentnom prevlašću pejzaža i urbanih prizora, od Njemačke i Škotske, preko Francuske i Kariba, Španjolske i New Yorka, pa sve do Splita i Zagreba. Bit će to prilika da upoznamo sviježe viđenje znanih i neznanih motiva, te osoban rukopis slikarice na pragu zrelosti.

Tonko Maroević