Knjižnica Muzeja Mimara

Nastala na fondu privatne knjižnice donatora Ante Topića Mimare, knjižnica Muzeja Mimara djeluje od 1989. Kao specijalna knjižnica, namijenjena je ponajprije stručnim djelatnicima Muzeja, ali njezini su povremeni korisnici i stručnjaci iz drugih institucija (muzeja, galerija, instituta, s fakulteta i sl.).

Privatna knjižnica Ante Topića Mimare, otkupljena od donatora 1981., imala je 1485 svezaka, a 1987. dodatnih 520 svezaka knjižnici je darovala donatorova obitelj nakon njegove smrti. Budući da Mimarinu zbirku umjetnina čine djela europske i svjetske umjetničke baštine, knjige i izložbeni katalozi donatorove knjižnice ponajprije obuhvaćaju područje povijesti umjetnosti u rasponu od starog vijeka do kraja XIX. st., ali i područje arheologije, etnologije, povijesti i kulturne povijesti.

Osim niza zanimljivih naslova i nakladničkih nizova, kao posebnost se ističe zbirka aukcijskih kataloga većinom iz vremena od početka do sredine 20.st., te skupina umjetničkih leksikona, osobito Thieme-Becker Allgemeines Künstler Lexikon – izdanje iz 1907. – 1950. u 37 svezaka, kao i njegova suvremena inačica, ponovo pokrenuta 1992., tada u izdanju Saur Verlaga odnosno od 2010. De Gruyter Verlaga, na koju je knjižnica i danas pretplaćena.
U praksi kasnije nabave zadržan je prvotno definiran profil fonda te se pretežito nabavljaju recentni naslovi za potrebe kustosa koji rade na obradi zbirki.

Redovitom razmjenom sa 104 svjetska i 66 hrvatskih muzeja i galerija u fond ipak ulaze i naslovi šireg profila (moderna i suvremena umjetnost, arhitektura, dizajn, grafička umjetnost i fotografija te nacionalna umjetnost). Knjižnica je pretplaćena na 15 naslova strane stručne periodike, a 30-ak naslova stručnih muzejskih časopisa, godišnjaka, buletina i sl. dobiva razmjenom.

Danas fond knjižnice obuhvaća 10 803 evidentirane jedinice bibliotečne građe i velik broj časopisa koji su arhivirani po godištima, ali za sada nisu elektronički obrađeni.

Za vanjske korisnike knižnica je dostupna uz predhodnu najavu, a građa se može koristiti isključivo u prostoru knjižnice.

Andrea Georgijević Šavar

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje