17.07.2023.

17. srpnja - 2023. - 36. obljetnica Muzeja Mimara


17. srpnja 2023.

36. obljetnica Muzeja Mimara
OBNOVA ...umjesto riječi...


Fotografije koje je snimio umjetnički fotograf Goran Vranić pokazuju nam predan rad ekipe na hitnoj sanaciji zgrade Muzeja Mimara. No, iako je naš muzej zatvoren, nije se ni u jednom trenutku prestalo sa intenzivnim, raznovrsnim radom (virtualne izložbe kako djela iz fundusa, tako i brojnih suvremenih umjetnika; međumuzejska suradnja kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu; znanstveni katalozi i studije; blog).

S radošću za 36. rođendan Muzeja Mimara prezentiramo Studiju br. 50 „ Šahovska garnitura iz Muzeja Mimara“ autor koje je kolega kustos Krešimir Juraga. Ona je još jedno trajno svjedočanstvo neuništivog poticaja kojega sjajna zbirka umjetnina – donacija gospodina Ante Topića Mimare uvijek iznova pruža svim znalcima i ljubiteljima istinske umjetnosti! Pozivamo Vas da je već danas pročitate na našoj mrežnoj stranici. Na našim mrežnim stranicama, Facebooku i Instagramu pronađite i druge zanimljivosti, izložbe i novosti iz Muzeja.


Studije Muzeja Mimara 50

Krešimir Juraga:
Šahovska garnitura iz Muzeja MimaraU Zbirci bjelokosti Muzeja Mimara čuva se garnitura za šah koja se sastoji od 32 fino rezbarene i polikromirane figure tipične za francusku proizvodnju te igraće ploče koja iako nastala na sjeveru Italije krajem XV. st. pokazuje bliskost s pločama s juga Španjolske. Na francusko podrijetlo figura ukazuje oblikovanje lovaca poput dvorskih luda (u francuskome fou) te bogata polikromija koja nije česta u šahovskim setovima od bjelokosti. Figure među kojima se ističu portreti francuskoga kralja Françoisa I. i kraljice Leonor te engleskoga kralja Henryja VIII. i kraljice Mary I. nastale su početkom XIX. st., u razdoblju pojačanoga interesa za vlastitu povijest u Francuskoj, ali i intenzivnog suparništva s Velikom Britanijom.

Šahovske ploče od drva, bjelokosti i kosti izrađivane su u tehnici intarzije na jugu Španjolske i sjeveru Italije. Iako su motivi koje su obrtnici koristili često slični, s korijenima u islamskim uzorima, zamjetne su razlike u njihovu oblikovanju: s jedne strane je španjolska minucioznost i slikovitost, a s druge talijanska preciznost i interes za geometrijom i perspektivom. Figure i ploča iz Muzeja Mimara čine lijep primjer luksuznih predmeta koji su, čak i ako se nisu aktivno koristili za igranje šaha, svoje mjesto našli kao kolekcionarski primjerci vrijedni divljenja.

Autor: Krešimir Juraga
Autor fotografija: Goran Vranić
Design materijala: Ranko Novak, 1988.
Prijelom broja 50: Goran-Den Popović, POP&POP

PREUZMITE: Krešimir Juraga: Šahovska garnitura iz Muzeja Mimara / Studija 50 Muzeja Mimara

Šahovska garnitura, figure: Francuska, početak XIX. st., ploča: sjeverna Italija, kraj XV. st.; Muzej Mimara, Zagreb, inv. br. ATM 2452/1–33

Lovci, Francuska, početak XIX. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Plavi kralj i kraljica, Francuska, početak XIX. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Crveni kralj i kraljica, Francuska, početak XIX. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Igraća ploča (vanjska strana), sjeverna Italija, kraj XV. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje